Ryhmäpuheenvuoro: Osavuosiraportti 2023

11.9.2023

Willem van Schevikhoven, kaupunginvaltuuston 2. varapuheenjohtaja

"Herra puheenjohtaja, arvoisat valtuutetut ja muut kokousta seuraavat,

Takana on lämmin ja pääosin aurinkoinen kesä, joka on jälleen osoittanut lukuisten isojen ja pienten tapahtumien ja aurinkoisten päivien kautta, kuinka vetovoimainen paikka Järvenpää aidosti on. Rantapuisto on kauniina kesäiltana ääriään myöten täynnä, ja bussiin samaan aikaan kanssani sattunut jyväskyläläinen Puistoblues-kävijä kertoo kuinka pitkät perinteet saavat tulemaan Järvenpäähän kerta toisensa jälkeen.

Tampereen seudulta tullut ystäväni kehui, kuinka paljon meillä Tuusulanjärven ympärillä on kulttuurin aarteita ja nähtävää. Uutisotsikot ja talouden näkymät ovat maltillisella sanalla sanoen haastavat, mutta onneksi meillä on muutakin mistä nauttia.

Alkuvuosi on ollut sanalla sanoen odottelua – odottelua siitä suunnasta, mihin talous alkaa kulkemaan. Katsauksen esipuheet kuvaavat haasteitamme hyvin. Olemme tiukassa paikassa, mutta toisaalta se ei ole Järvenpään tai järvenpääläisten syytä.

Korot ovat nousseet nopeasti, mikä tuntuu kipeästi kuluttajan lompakossa. Vaikka osa asiantuntijoista sanoo korkojen nykytason olevan terve, täytyy muistaa, että olemme pitkään eläneet – rakentaneet elämiä ja elinkeinoja – viimeisen vuosikymmenen nollakorkomaailmaan. Vuosikymmenten takainen normaali ei välttämättä ole tämän hetken normaali, joten ei ihmekään, että rahat elämiseen ja isojen valintojen kuten asuntokaupan tai elinkeinojen investointien tekemiseen ovat kireällä.

Asuntokauppa on alkuvuonna hidastunut merkittävästi, ja vaikka kerrostalotontteja Järvenpää on myynytkin, ovat omakotitalotonttien myynnit jäissä. Markkinatilannetta kuvaa hyvin se, että jo rakennettuja asuntoja kaupitellaan vastike- ja hintatarjouksilla, joihin pitää jo verottajankin sanoa sanansa.  

Samaan aikaan inflaatio on koholla eli hinnat nousevat. EKP on pyrkinyt hillitsemään inflaatiota koron nostoilla alkuvuoden mittaan, mutta samaan aikaan Suomen Pankki on todennut energian ja mm. asuntolainojen korkokulujen olleen merkittävä inflaatiota nostanut tekijä.

Asiantuntijat ovat erimielisiä siitä, onko korkohuippu nähty, sekä mihin suuntaan ja millä vauhdilla rahan hinta kehittyy.

Meille Järvenpään päättäjille on tarjolla matkustajan paikka väliasemattomalla radalla kiitävässä junassa, jonka lippuun ei ole merkitty päätepysäkkiä.

Ulkoisesti meihin vaikuttavat tällä matkalla ainakin kaksi näkökulmaa: asuntomarkkinoiden tilanne eli maan myynnit sekä ison lainasalkkumme kautta meihin suuresti vaikuttava korkotaso.

Asuntomarkkinoilla tilanne on vielä odottava. Jos korkohuippu on nähty ja korkojen nousu pysähtyy tai ne kääntyvät laskuun, voi markkina jopa alkaa piristymään. Nousun jatkuessa tai alan vaikeuksien syventyessä meille tärkeää tulovirtaa tuovat tonttikaupat saattavat hiipua huomattavasti.

Korkokustannukset vaikuttavat meihin jo merkittävästi. Vuosikatteemme ei riitä kattamaan rahoitustarvetta, joten tarvitsemme sekä täysin uutta lainaa noin 30 prosenttiin investoinneistamme, sekä merkittävän määrän lainaa myös vuosittain erääntyvien lainojemme uudelleen rahoitukseen.

Näiden riskien tai jossain määrin jopa todennäköisten haasteiden sopeuttamiseen ei ole yhtä isoa sopeutustoimenpidettä. Jo 12 tuhannen valinta yhdestä ilotulituksesta on askel oikeaan suuntaan – voittoja saavutetaan niin, että jokaisen rivin kohdalla mietitään tarkoituksenmukaisuutta. 

Opetuksen ja kasvatuksen palvelualue käsittää noin 80 % toimintakatteestamme. Täytyy vain toivoa – ei taloutemme takia vaan jo lastemme takia – ettei kireä taloustilanne ja aavistuksen kohonnut työttömyys näy pahoinvoinnin ilmiöinä tällä erittäin tärkeällä palvelualueella.

Oma toimintamme, eli se miten kustannustehokkaasti tuotamme palvelumme, on kiitettävällä ja vertailun kestävällä tasolla. Tuloslaskelmamme rasitteita ovat maanmyyntiriippuvuus, matala yhteisöverotulokertymä, rahoituskulut sekä suurten investointien poistot, joita palveluverkon merkittävä uudelleenrakentaminen on tuonut tullessaan. 

Vaikka taloustilanne on mikä on, henkilöstömme ansaitsee valtaisan kiitoksen koko Kokoomuksen valtuustoryhmän puolesta siitä työstä, jota he ovat tehneet ja tekevät, paitsi järvenpääläisten hyväksi, vieläpä kustannustehokkaasti."

Puheenvuoro on valtuutettu Willem van Schevikhovenin kokouksessa 11.9.2023 esittämä.