Mielipide: Emme kannata veronkorotuksia

26.10.2023

Järvenpään kaupunginjohtaja esittää talousarvioesityksessään tuloveron korottamista 0,19 %-yksiköllä vuoden 2024 alusta.

Veronkorotus lisäisi kaupunkimme tuloja noin 2 miljoonaa euroa vuodessa.

Emme kannata veronkorotuksia, vaan edellytämme taloudellisesti kestävämpiä ratkaisuja.

Järvenpään kaupungin taloustilanne on vaikea erityisesti velkaantumisen takia. Kasvava kaupunkimme on investoinut voimakkaasti, velkaa kaupungilla on jo 262 miljoonaa euroa.

Taloussuunnitelmassa esitetään kaupungille lisää velkaa 27 miljoonaa euroa vuonna 2024, 10 miljoonaa euroa vuonna 2025 ja 22 miljoonaa euroa vuonna 2026, yhteensä 59 miljoonaa euroa.

Samalla lainojen korkokulut ovat nousseet lisäten velkaantuneen kaupunkimme menoja miljoonilla euroilla.

Lisäksi yleisen taloudellisen aktiivisuuden hiljeneminen vähentää maanmyyntitulojamme mahdollisesti useammalla miljoonalla eurolla vuodessa sekä verotulojen kasvu on vaarassa.

Hyvinvointialueuudistuksen myötä valtionosuutemme ja verotulomme pienenivät. Samalla toki sosiaali- ja terveystoimen menot poistuivat vastuultamme.

Suhteellisesti emme pärjänneet muutoksessa kovin hyvin. Velkataakkamme on nykyisin huomattavasti suurempi verrattuna tuloihimme kuin ennen hyvinvointialueuudistusta.

Talousarvion haasteena ovat sekä tulevien tilikausien tulos että voimakas velkaantuminen. Esitetty pieni veronkorotus riittää juuri ja juuri kääntämään tuloksemme hetkellisesti voitolliseksi, mutta se antaa tilanteesta väärän kuvan.

Velkaantuminen jatkuu silti voimakkaana. Edellisten veronkorotusten jälkeen on taloudessa palattu negatiiviselle uralle.

Mikä on oikea tapa reagoida voimakkaaseen velkaantumiseen? Järvenpää verottaa jo asukkaitaan voimakkaammin kuin naapurikuntamme Kerava ja Tuusula.

Emme voi lähteä siitä, että järvenpääläiset maksavat kiltisti yhä enemmän. Sen sijaan meidän on hidastettava velkaantumistamme toteuttamalla rakenteellisia uudistuksia ja investoimalla vähemmän.

Opetuksen ja kasvatuksen jo päätetyt säästöt ovat niin merkittäviä, että koulujen ja päiväkotien työstä ei voi leikata tätä enempää, vaan toiminnan mahdollisuudet on turvattava. Sen sijaan muilla sektoreilla tulee tarkastella myös merkittävämpiä säästöjä.

Organisaatiot, jotka eivät toimi verorahoituksella joutuvat taantumatilanteissa sopeuttamaan toimintaansa joskus kovinkin keinoin.

Nyt on toteutettava muita toimia kuin veronkorotus, sillä veronkorotuksella vältämme ongelmamme juurisyyhyn puuttumisen – menomme ovat liian suuret suhteessa kantokykyymme.


Petri Graeffe, Tuija Kuusisto, Willem van Schevikhoven, Tiia Östberg

Järvenpään kokoomuksen kaupunginhallitusryhmä

*Kirjoitus julkaistu Keski-Uusimaassa 26.10.2023